Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 implementează viziunea strategică pentru o dezvoltare durabilă și echilibrată a regiunii, completând prioritățile și acțiunile pentru dezvoltarea acesteia din Planului de Dezvoltare Regională 2021-2027, Strategiei de Specializare Inteligentă 2021 - 2027 și Strategiei Integrate de Dezvoltare Teritorială a regiunii Sud-Muntenia.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021–2027 are drept obiectiv general stimularea creșterii economice inteligente, durabile și echilibrate. Acest lucru va duce la îmbunătățirea calității vieții comunităților locale prin susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii și serviciilor și valorificarea potențialului cultural și turistic al regiunii.


Aria eligibilă: Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia

Autoritate de management: Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, prin Direcția Autoritatea de Management a Programului Regional Sud-Muntenia 2021 - 2027


1. Alocarea financiară

1.1. Bugetul programului


1.2. Alocarea bugetului programului în funcție de prioritățile de investiții


2. Investiții și rezultate prevăzute

Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice

Intervențiile din cadrul acestei priorități vizează stimularea dezvoltării inteligente și durabile a regiunii, bazată pe inovare, dezvoltarea competitivității ecosistemului antreprenorial regional și creșterea eficienței administrației publice ca urmare a digitalizării serviciilor publice. Intervențiile își propun totodată să contribuie la dezvoltarea competențelor și abilităților pentru specializare inteligentă, tranziție industrială, economie circulară și antreprenoriat la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii, a universităților și organizațiilor de cercetare-dezvoltare-inovare și autorităților publice din regiune. Dat fiind că asigurarea structurii instituționale de guvernanță a Strategiei de Specializare Inteligentă Sud-Muntenia 2021 - 2027 este condiție favorizantă pentru perioada de programare 2021-2027, investițiile se vor concentra și asupra activității de creștere a capacității administrative a structurii de guvernare regională în vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru gestionarea și monitorizarea strategiei.

Rezultate:

  • 504 întreprinderi care beneficiază de sprijin (din care: micro, mici, medii, mari);
  • 500 întreprinderi care beneficiază de sprijin prin granturi;
  • 4 întreprinderi care beneficiază de sprijin prin instrumente financiare;
  • 3 organizații de cercetare care participă la proiecte de cercetare comune;
  • 22 IMM-uri care introduc inovații în materie de produse sau procese;
  • 176 capacități create pentru pepinierele de afaceri;
  • 189.175.038 euro investiții private care completează sprijinul public (din care: granturi, instrumente financiare);
  • 123 IMM-uri care utilizează servicii ale unor pepiniere de afaceri după crearea pepinierelor;
  • 10 instituții publice care beneficiază de sprijin pentru a dezvolta servicii, produse și procese digitale;
  • 295.413 utilizatori de servicii și produse și procese digitale publice noi și optimizate;
  • 280 angajați din IMM-uri care finalizează programe de formare a competențelor pentru specializare inteligentă, pentru tranziție industrială și antreprenoriat
  • 56 angajați din organizații de cercetare care finalizează programe de formare a competențelor pentru specializare inteligentă, pentru tranziție industrială și antreprenoriat.

Prioritatea 2: O regiune cu orașe prietenoase cu mediul

Intervențiile din cadrul acestei priorități vizează stimularea tranziției regiunii către o economie cu emisii zero prin creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea protecției mediului.

Astfel, se vor finanța investiții în clădirile publice, inclusiv în monumente istorice în vederea asigurării/îmbunătățirii eficienței energetice, inclusiv activități conexe și măsuri pentru utilizarea surselor alternative de energie precum și investiții în clădirile rezidențiale (multifamiliale și locuințe individuale) în vederea asigurării/îmbunătățirii eficienței energetice, inclusiv activități conexe și măsuri pentru utilizarea surselor alternative de energie.

Pentru acțiunile indicative de mai sus se va finanța și întărirea capacității administrative a beneficiarilor în domeniul eficienței energetice, drept acțiune conexă.

În ceea ce privește îmbunătățirea protecției mediului, infrastructura verde-albastră reprezintă soluții proiectate care imită natura, conectând funcțiile hidrologice urbane (infrastructură albastră) și spațiile verzi (infrastructură verde) permeabile, cu beneficii de proiectare și planificare urbană mai largi, generând valoare socială și de mediu pentru zonele vizate, abordând în același timp provocările creșterii urbane și schimbările climatice. Investițiile în IVA vor viza lucrări, servicii și facilități care să ofere servicii eco sistemice suplimentare (îmbunătățirea calității apei și a aerului, reținerea carbonului, activități recreative, răcire urbană, reducerea poluării fonice, creșterea biodiversității și valori recreative adăugate), așa cum sunt acestea descrise în cadrul studiului „Analiza regională a infrastructurii verzi-albastre în regiunea Sud Muntenia”, anexa E – „Potențiale tipologii de infrastructură verde albastră”.

Totodată, pentru acțiunile indicative de mai sus se va finanța și întărirea capacității administrative a beneficiarilor în domeniul planificării și dezvoltării (elaborarea/actualizarea planurilor pentru infrastructură verde-albastră, etc), drept acțiune conexă.

Rezultate:

  • 7.475 locuințe cu performanță energetică îmbunătățită;
  • 200.287 metri pătrați suprafața utilă în clădiri publice cu performanță energetică îmbunătățită;
  • 94,15 hectare de infrastructuri verzi care beneficiază de sprijin pentru alte scopuri decât adaptarea la schimbările climatice;
  • 312.007 persoane vizate de proiecte derulate în cadrul strategiilor de dezvoltare teritorială integrată;
  • 11 contribuții la strategii de dezvoltare teritorială integrată;
  • 167.211 persoane, populația care are acces la infrastructuri verzi noi sau îmbunătățite.

Prioritatea 3: O regiune cu mobilitate urbană durabilă

Prioritatea 3 urmărește finanțarea de acțiuni care să contribuie la stimularea tranziției regiunii către o economie cu emisii zero prin dezvoltarea unei mobilități urbane durabile. Astfel, aceste acțiuni vizează investiții în mijloace de transport urban și infrastructura de transport necesară acestora, mijloace de transport școlar ecologice, piste pentru biciclete, dezvoltarea de culoare de mobilitate, în depourile/ autobazele aferente transportului public, precum și dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Totodată, această prioritate vizează ca acțiune conexă finanțarea întăririi capacității administrative a beneficiarilor în domeniul mobilității urbane.

Rezultate:

  • 4.801 pasageri care beneficiază de transportul public ecologic nou;
  • 59 km de piste ciclabile care beneficiază de sprijin;
  • 164 puncte de realimentare / reîncărcare pentru combustibili alternativi;
  • 3 orașe mari și mici cu sisteme de transport urban digitalizate noi sau modernizate;
  • 824.413 persoane vizate de proiectele derulate în cadrul strategiilor de dezvoltare teritorială integrată;
  • 21 contribuții la strategiile de dezvoltare teritorială integrată;
  • 12 municipii și orașe cu sisteme de transport public noi sau modernizate sau cu sisteme de mobilitate nemotorizate;
  • 19.883.986 utilizatori anuali ai transporturilor publice noi sau modernizate;
  • 990.398 utilizatori anuali ai pistelor ciclabile.

Prioritatea 4: O regiune mai accesibilă

Investițiile din cadrul Priorității 4 contribuie la creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane la rețeaua TEN-T primară și secundară prin investiții în infrastructură rutieră de drumuri județene. Astfel, acțiunile propuse vizează modernizarea, reabilitarea și extinderea de drumuri județene, decongestionarea traficului și măsuri pentru creșterea siguranței rutiere pentru participanții la trafic, precum și investiții pentru dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili alternativi și piste pentru biciclete.

Rezultate:

  • 283 km de drumuri reconstruite sau modernizate – din afara TEN-T;
  • 41 km piste ciclabile care beneficiază de sprijin;
  • 89 puncte de realimentare/reîncărcare pentru combustibili alternativi;
  • 272.686.782 pasageri/km/anuali ai drumurilor nou construite, reconstruite, reabilitate sau modernizate.

Prioritatea 5: O regiune educată

Prioritatea cinci vizează creșterea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în educație, formare și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii educaționale publice destinate educației pentru nivelul antepreșcolar și preșcolar (creșe, grădinițe), primar, liceal și postliceal, centre de excelență, palatele și cluburile copiilor, infrastructura sportivă și de artă asociate unităților de învățământ publice, învățământ profesional și tehnic (școli profesionale), învățământ dual public, centre regionale de formare profesională a adulților, precum și achiziționarea de autobuze/microbuze școlare pentru școlile din mediul rural, din localități greu accesibile și care se confruntă cu un declin al populației școlare.

Investițiile vor contribui la diminuarea decalajului rural-urban și urmează principiile desegregării și nediscriminării, având ca scop combaterea inegalităților teritoriale, segregării spațiale și educaționale la toate nivelurile educaționale, promovarea accesului neîngrădit la servicii de masă favorabile incluziunii în educație, în special pentru elevii ce provin din grupurile marginalizate pe criterii de etnie, dizabilități și CES, a statutului socio-economic al părinților/familiilor, etc. Totodată, nu vor exista investiții care să mențină sau să conducă la segregarea/izolarea grupurilor marginalizate.

Rezultate:

  • 1.895 locuri îmbunătățite în sălile de clasă din infrastructurile educaționale publice destinate îngrijirii copiilor;
  • 10.601 locuri îmbunătățite în sălile de clasă din infrastructurile educaționale publice destinate elevilor;
  • 1.675 utilizatori ai infrastructurilor educaționale publice îmbunătățite destinate îngrijirii copiilor;
  • 9.371 utilizatori ai infrastructurilor educaționale publice îmbunătățite destinate îngrijirii copiilor;
  • 2,7% procentul de utilizatori ai structurilor educaționale de masă îmbunătățite care aparțin grupurilor vulnerabile din infrastructurile educaționale publice destinate elevilor.

Prioritatea 6: O regiune atractivă

Intervențiile din cadrul acestei priorități vizează creșterea atractivității regiunii prin investiții în infrastructură de turism, patrimoniu cultural și regenerare urbană. Acțiunile care vor fi finanțate se vor concentra asupra protecţiei, conservării și valorificării durabile a obiectivelor de patrimoniu, monumente istorice de categoria A, inclusiv servicii de digitizare/digitalizare în scop educativ, precum și activități de marketing și promovare turistică, investiții în clădiri destinate utilizării publice pentru activități culturale și recreative, cu scopul de a crea, îmbunătăți sau extinde serviciile publice de bază precum și a infrastructurii de turism și/sau agrement, înființarea și amenajarea traseelor turistice și a locurilor de recreere folosind soluții prietenoase cu mediul, precum și investiții în regenerarea urbană.Totodată, această prioritate vizează și finanțarea activității de elaborare/actualizare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană/Strategiei Integrate de Dezvoltare Județeană.

Rezultate:

  • 1.030.122 persoane vizate de proiecte derulate în cadrul strategiilor de dezvoltare teritorială integrată;
  • 27 contribuții la strategii de dezvoltare teritorială integrată;
  • 21 situri culturale și turistice care beneficiază de sprijin;
  • 1.107.026 metri pătrați de spații deschise create sau reabilitate în zonele urbane;
  • 899.174 vizitatori ai siturilor culturale și turistice care beneficiază de sprijin.

Prioritatea 7: Asistența tehnică - Asigurarea funcționării sistemului de management al PR Sud Muntenia

Asistența tehnică la nivelul Programului Regional va avea în vedere un plan de măsuri pentru finanțarea cheltuielilor necesare implementării Programului Regional Sud-Muntenia, cu accent pe profesionalizarea personalului, asigurarea funcționării sistemului de management și control, comunicare și informare, îmbunătățirea capacității administrative a potențialilor beneficiari și a beneficiarilor, precum și asigurarea unui cadru partenerial transparent și participativ. Acțiunile indicative vor fi: asigurarea funcționării sistemului de management și control pentru implementarea și monitorizarea eficientă a PRSM, asigurarea evaluării programului și elaborarea de studii relevante pentru o bună implementare a programului, întărirea capacității administrative a AM PRSM, beneficiarilor și partenerilor regionali de a pregăti și implementa proiecte și asigurarea informării corespunzătoare a acestora.

Rezultate:

  • 90 persoane, personal finanțat de FEDR și Fondul de coeziune

3. Beneficiari eligibili

Prioritatea 1

  • Mediul de afaceri;
  • Mediul academic și de cercetare;
  • Autoritățile și instituțiile publice locale și centrale;
  • Societatea civilă, adică consumatorii noilor produse și servicii.

Prioritatea 2

  • Autoritățile și instituțiile publice locale;
  • Unități publice educaționale, sanitare și de asistență socială (cu excepția clădirilor publice de asistență socială cu componentă rezidențială);
  • Populația municipiilor, orașelor și comunelor;
  • Populația afectată de sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili.
  • Autoritățile și instituțiile publice locale și centrale;
  • Mediul de afaceri;
  • Populația municipiilor, orașelor și comunelor.

Prioritatea 3

  • Autoritățile publice locale și centrale;
  • Mediul de afaceri;
  • Populația municipiilor, orașelor și comunelor;
  • Utilizatori ai mijloacelor de transport în comun (turiști, navetiști, etc);
  • Operatorii de transport public;
  • Preșcolari și elevi;
  • Bicicliști.

Prioritatea 4

  • Autoritățile publice;
  • Mediul de afaceri;
  • Populația din cadrul municipiilor, orașelor și comunelor;
  • Participanții la trafic.

Prioritatea 5

  • Autoritățile publice;
  • Elevi, personal didactic și nedidactic implicat în procesul de învățământ;
  • Populația din cadrul municipiilor, orașelor și comunelor.

Prioritatea 6

  • Autoritățile publice locale și centrale;
  • Mediul de afaceri;
  • Populația din municipiile reședință de județ și zonele urbane funcționale aferente acestora;
  • Populația din zonele rurale și zonele urbane (altele decât municipiile reședință de județ) și/sau zonele urbane funcționale ale acestora);
  • Vizitatori și turiști;
  • Clerul și enoriașii;
  • Elevi, studenți, personal didactic și nedidactic.

Prioritatea 7

  • Autorități publice;
  • Angajații din cadrul entităților implicate în sistemul de management și control PR;
  • Potențiali beneficiari;
  • Mediul de afaceri;
  • Mediul academic și de cercetare;
  • Mediul educațional – preșcolari, elevi, studenți, personal didactic și nedidactic;
  • Societatea civilă și organizații non-guvernamentale;
  • Publicul larg.

Descarcă Programul Regional Sud-Muntenia

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027

Pentru mai multe detalii, accesați https://www.adrmuntenia.ro/.


Instituție responsabilă: Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia;

Adresă: Str. General Constantin Pantazi, nr. 7A, Călărași, jud. Călărși;

Tel: 0242 331 769;

Email: office@adrmuntenia.ro.


Sursă foto și text: ADR Sud-Muntenia