Servicii culturale si recreative in Municipiul Falticeni

11.01.2021 | ADR Nord-Est


In luna decembrie 2020, Municipiul Falticeni, din judetul Suceava, a semnat un contract de finantare in cadrul Axei prioritare - 13 – “Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii” din Programul Operational Regional 2014-2020, in valoare totala de 5,8 milioane lei, din care 4,7 milioane lei finantare nerambursabila.

Proiectul vizeaza imbunatatirea serviciilor culturale si recreative in Municipiul Falticeni, prin:


Muzeul de Artă ,,Ion Irimescu” din Fălticeni, reprezintă cea mai bogată colecţie de autor din România şi una dintre cele mai reprezentative pe plan european.

El cuprinde 314 sculpturi şi peste 1000 de lucrări de grafică şi desen si mai include biblioteca personală a artistului, cu albume de artă, cărţi rare şi tratate de artă, locuinţa maestrului din ultimii ani ai vieţii sale şi o valoroasă pinacotecă.

Casa memoriala Mihail Sadoveanu, cunoscuta ca fiind “Casa din deal”, datorita pozitionarii sale, a fost construita în anul 1908, după planurile scriitorului Mihail Sadoveanu. Acesta a locuit si a creat aici o parte a operei sale, timp de nouă ani, între 1909 și 1918.

În anul 1987, casa în care a locuit Mihail Sadoveanu a fost transformată în muzeu memorial. Aici sunt expuse documente, cărți, fotografii și obiecte personale care au aparținut scriitorului. În fiecare an, în luna noiembrie, în semn de omagiu, iubitorii operei sadoveniene se întâlnesc la Fălticeni în cadrul „Zilelor Sadoveanu”.

Acest pachet de investitii integrate din cadrul proiectului care a primit finantare prin Regio, va contribui la valorificarea turismul cultural urban ca sursa de dezvoltare economica. Avand peste 100 case memoriale, Falticeni reprezinta un patrimoniu arhitectural valoros si reprezinta o destinatie de neratat pentru pasionatii turismului cultural. Urbea are privilegiul unei amplasari geografice favorabile, aflandu-se in arealul vizat de turistii aflati in pelerinaj la manastirile din Bucovina sau care viziteaza obiectivele istorice din nordul Moldovei.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est